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dc.contributor.advisorCallacna Custodio, Miguel Ángel
dc.contributor.advisorGarcia Mendoza, Giancarlos
dc.contributor.authorBarrera Rebaza, Alida Lisset
dc.date.accessioned2018-04-09T15:32:31Z
dc.date.available2018-04-09T15:32:31Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.urihttp://dspace.unitru.edu.pe/handle/UNITRU/10189
dc.descriptionThe ! present work of investigation had like obj ective to evaluate the effect of an Imrnunomodulating antiestresante in the stages of pre-beginning, beginning and 1 growth ofmeat chickens ofthe line Cobb 500. The evaluated parameters were: gain 1 of )Veight, food consumption, nutritional conversion, mortality and index of productive efficiency (I. P. E). Eight hundred birds distributed at random in two treatments, experimental witness were used. To the experimental treatment him pro~ision in the drink water the immunomodulating antiestresante in the stage ofPre- 1 Beginning: 0.30ml, in the stage of Beginning: 0.35ml and in the stage of Growth: 1 0.3~m1 respectively. The used estadisctic design was Design ofBlocks Completeíy at Random. The major increases of alive weight were in MALE experimental treatments EXP (3107.60g) and EXP FEMALE (2504.70g) with respect to the tre~tments witnesses, MALE TEST (3006.20g) and TEST FEMALE (2336.50g), the 1 maj,<)fs final alive weights presented MALE treatments EXP (3155.20g) and EXP 1 FEJYIALE (2550.00g) with respect to MALE TEST (3053.30g) and TEST FEMALE (2381.90g). As much MALE EXP as EXP FEMALE presented significant differences (p<0.05) in front ofMALE TEST and TEST FEMALE as ofthe 21 days. The majors food consumptions appeared in MALE EXP (5233.90g) and EXP FEMALE (4659.30g) with respect to MALE TEST (5113.10g) and TEST FEMALE 1 (45!13.00g). The best nutritional conversions presented MALE EXP (1.68) and EXP 1 FEI~1ALE (1.86) with respect to MALE TEST (1.70) and TEST FEMALE (1.93). Smf!ller mortaJüjes presented MALE EXP (1,0%) and EXP FEMALE (1,5%), whereas for MALE TEST and TEST FEMALE he was 2,0%. The best I.P.E. 1 presented MALE EXP (442) and EXP FEMALE (321) followed by MALE TEST 1 1 with 419 and TEST FEMALE with 288. For food consumption and nutritional conversion were significant differences (p<0.05) between treatments, for mortality, 1 were not significant differences (p~0.05). One concludes that with the addition of an im~unomodulating antiestresante I improve the evaluated productive parameters in meat chickens.es_PE
dc.description.abstractEl presente trabajo de investigación tuvo corno objetivo evaluar el efecto de un Inrnunornodulador antiestresante en las etapas de pre-inicio, inicio y crecimiento de pollos de carne de la línea Cobb 500. Los parámetros evaluados fueron: ganancia de peso, consumo de alimento, conversión alimenticia, mortalidad e índice de eficiencia productiva (I.E.P). Se utilizaron 800 aves distribuidas al azar en dos tratamientos, testigo y experimental. Al tratamiento experimental se le suministro en el agua de bebida el inrnunornodulador antiestresante en la etapa de Pre-Inicio: 0.30rnl, en la etapa de Inicio: 0.35rnl y en la etapa de Crecimiento: 0.35rnl respectivamente. Se utilizo el Diseño de Bloques Completamente al Azar. Los mayores incrementos de ·peso. vivo se encontraron en los tratamientos experimentales EXP MACHO (3107.60g) y EXP HEMBRA (2504.70g) respecto a los tratamientos testigos, TEST I\lfACHO (3006.20g) y TEST HEMBRA (2336.50g), los mayores pesos vivos finales los presentaron los tratamientos EXP MACHO (3155.20g) y EXP HEMBRA (2550.00g) respecto a TEST MACHO (3053.3üg) y TEST HEMBRA (2381.90g). Tanto EXP MACHO corno EXP HEMBRA presentaron diferencias significativas (p<0.05) frente a TEST MACHO y TEST HEMBRA a partir de los 21 días. Los mayores consumos de alimento se presentaron en EXP MACHO (5233.90g) y EXP HElvfBRA (4659.30g) respecto a TEST MACHO (5113.10g) y TEST HEl\1BRA (4513.00g). Las mejores conversiones alimenticias las presentaron EXP MACHO (1.68) y EXP HEMBRA (1.86) respecto a TEST MACHO (1.70) y TEST HEMBRA (1.93). Las menores mortalidades las presentaron EXP MACHO (1.0 %) y EXP HEMBRA (1.5%), mientras que para TEST MACHO y TEST HEMBRA fue 2.0%. CLos mejores I.E.P los presentaron EXP MACHO (442) y EXP HEMBRA (321) '- seguidos por TEST MACHO con 419 y TEST HEMBRA con 288. Para consumo de alimento y conversión alimenticia se encontraron diferencias significativas (p<0.05) entre tratamientos, para mortalidad, no se encontraron difere_!lcias significativas ----- -----~---- -- ~ (p2:0.05). Se concluye que con la adición de un inrnunornodulador antiestresante se mejoro los parámetros productivos evaluados en pollos de carne.es_PE
dc.description.uriTesises_PE
dc.language.isospaes_PE
dc.publisherUniversidad Nacional de Trujilloes_PE
dc.relation.ispartofseriesTAZO;057
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_PE
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/es_PE
dc.sourceUniversidad Nacional de Trujilloes_PE
dc.sourceRepositorio institucional - UNITRUes_PE
dc.subjectpollos, Inmunomodulador antiestresante, pre-inicio, inicio y crecimientoes_PE
dc.titleEfecto de la adición en el agua de bebida de un inmunomodulador antiestresante en las etapas de preinicio, inicio y crecimiento de pollos de carne de la Línea COBB 5OOes_PE
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesises_PE
thesis.degree.levelBachilleres_PE
thesis.degree.nameINGENIERO ZOOTECNISTAes_PE
thesis.degree.disciplineZootecniaes_PE
thesis.degree.grantorUniversidad Nacional de Trujillo - Facultad de Ciencias Agropecuariases_PE


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